Ψευδαισθήσεις της Φρειδερίκης Μαρμαρίδου

Book tour & Giveaway

Ψευδαισθήσεις της Φρειδερίκης Μαρμαρίδου από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Αμύθητα τα πλούτη της καρδιάς.

Σαν εμβριθές μυαλό ξενόφερτου όντος.

Διστακτικά βηματίζεις.

Μια νοσταλγία γλυκύτατη.

Να και ένας μαυροφορεμένος φόβος.

Μεγάλη ψευδαίσθηση είναι η ζωή.

Πότε την ψάχνεις στης λήθης τα παλάτια

και πότε σε κάτι αλλοτινούς υπόκοσμους.

 

Links: Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή | Goodreads 

Διαγωνισμός

Book tour & Giveaway. Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη συνεργασία του @fancyowl.gr με την Φρειδερίκη Μαρμαρίδου για την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. 

Παράλληλα με την παρουσίαση ξεκινάει ο διαγωνισμός μας με δύο υπέροχα δώρα. Ένας τυχερός νικητής θα λάβει ένα αντίτυπο των ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ και μία συλλεκτική θήκη βιβλίου από το @fancyowl.gr.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 13/02/2020, στο προφίλ της @ikaria_books_and_chocolate στο Instagram. Λήξη διαγωνισμού στις 26/02/2020.

 

Νικήτρια του διαγωνισμού η Ελένη Παπαθανασίου.

Οι δικές μας ερωτήσεις στη συγγραφέα

silverchildsbooks | 1. Τι αποτελεί για σένα έμπνευση; 2. Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές;

Το τι είναι για μένα έμπνευση είναι δύσκολο να το προσδιορίσω γιατί γράφω ποίηση από εκεί που μπορεί απλά μπορεί να κοιτάζω το κενό. Σίγουρα όμως, τα συναισθήματα μου είναι αυτά που μου προσφέρουν και την έμπνευση. Κυρίως όταν νιώθω ερωτευμένη με έναν άνθρωπο γράφω κιόλας. Υπήρξε μια περίοδος που έγραφα όταν ήθελα να αναπτύξω κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού μου όπως η αυτοπεποίθηση. Επίσης θα έλεγα η φύση, αλλά όχι κάτι απλό γιατί μου αρέσει πολύ να δημιουργώ παιχνίδια με τις λέξεις, στη ποίηση. Και εδώ μπαίνει στο προσκήνιο η αγαπημένη μου ποιήτρια, η Κική Δημουλά. Ως άτομο που βαριέται γρήγορα, αυτή είναι η μόνη ποιήτρια που κρατάει το ενδιαφέρον μου αμείωτο και σίγουρα έχει να πει κάτι στη ψυχή μου. 

 

Authoring Melodies | 1. Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο της ποίησης; 2. Ποιο ήταν το έναυσμα; Συναίσθημα ή λογική; Ποιο από τα δύο κρατά τον κυρίαρχο ρόλο στα γραπτά σου;

Ήταν πολύ αυθόρμητο, πολύ φυσικό, πολύ γρήγορο και νομίζω με το “πολύ” απαντάω και στο δεύτερο ερώτημα σου υπονοώντας το συναίσθημα. Ξεκίνησα να γράφω από το γυμνάσιο σε ένα τετράδιο και στην ουσία η συλλογή που διαβάζεται περιέχει μέσα ποιήματα σχεδόν έξι χρόνων. Ήταν σαν ημερολόγιο για μένα, οπότε σίγουρα είναι κάτι δίπλα προσωπικό. Και αυτό διότι μέσα από τα ποιήματα μου εξέφραζα αυτό που ένιωθα, που ήθελα να αλλάξω, να νιώθω και οτιδήποτε άλλο. Ήταν απλά πηγαίο. 

Το συναίσθημα είναι κάτι που δυστυχώς ή ευτυχώς έχει το κυρίαρχο ρόλο σε πολλά πράγματα στη καθημερινότητα μου και φυσικά στη ποίηση μου. Δεν διόρθωσα ποτέ ποίημα μου, οπότε θεωρώ πως αυτό περιέχει αρκετό συναίσθημα, από  μόνο του σαν κίνηση. 

 

z.i.z.e.t | Η λέξη “ψευδαίσθηση” κουβαλά ένα αρνητικό φορτίο. Ανάλογο του τίτλου του είναι το περιεχόμενο της συλλογής ή τυλίγεται με ένα θετικό πέπλο;

Σίγουρα το πέπλο θα έλεγα πως είναι θετικό. Όντας έφηβη, πολλές φορές βλέπεις τα πράγματα υπερβολικά, πιο έντονα, πιο συναισθηματικά από ότι είναι στη πραγματικότητα. Κάποιες καταστάσεις τις παίρνεις πιο προσωπικά. Αυτό όμως, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, δεν ισχύει. Οπότε γι’ αυτό και ο τίτλος “Ψευδαισθήσεις” ήθελα να δηλώσω πως όταν συμβαίνει μια κατάσταση αλλιώς την αντιλαμβάνεται μια έφηβη, όπως εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση και αλλιώς είναι ρεαλιστικά. Με λίγο παραπάνω αυτοπεποίθηση, σίγουρα θα το θεωρήσω έξυπνη και πετυχημένη κίνηση μιας και η λέξη περιέχεται τόσο στο όλο νόημα της ποιητικής συλλογής, όσο και σε αρκετά ποιήματα. Επίσης όπως προανέφερα, το πέπλο είναι θετικό, καθώς είναι ένα πέπλο ανεμελιάς, αθωότητας, αγνότητας. Σίγουρα κάτι που λείπει από έναν ενήλικα σε μεγάλο ποσοστό. Και αυτό ήθελα να προσφέρω εκδίδοντας αυτή τη συλλογή. 

 

Penguin_the_reviewer | 1. Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του ανθρώπου; 2. Υπάρχει τρόπος ο άνθρωπος να ξεφύγει απ’ αυτές;

Χμμ, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα έλεγα ότι είναι το γεγονός πως θεωρεί πολλά πράγματα, δεδομένα. Μια τεράστια ψευδαίσθηση, ότι όλοι θα είναι πάντα δίπλα σου, όλοι θα σε αγαπάνε, το σπίτι σου θα βρίσκεται πάντα εκεί όπου είναι και θα είναι δικό σου. Μεγάλο λάθος. Καθημερινά πρέπει να παλεύεις γι’ αυτά που αγαπάς και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην χάσεις ποτέ και την ποιότητα σου, τα δικά σου “πιστεύω”, να μην αμφισβητήσεις τον εαυτό σου. Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Και αν το δώσεις εκεί όπου πραγματικά αξίζει, αυτό που θα πάρεις σίγουρα θα είναι διπλό. Θεωρώ πως όλη αυτή η αδράνεια και η αδιαφορία πηγάζει από το γεγονός πως θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. 

 Πάντα υπάρχει τρόπος για όλα. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Στο χέρι μας είναι. Ξεκινάς από τα μικρά και ύστερα φτάνεις και στα μεγάλα. 

 

Ikaria_books_and_chocolate | 1. Τι σε ώθησε στο να γράψεις μια ποιητική συλλογή. 2. Τι σε εμπνέει;

Δεν ξύπνησα ένα πρωί και έγραψα μια ποιητική συλλογή. Πήρε έξι χρόνια να ολοκληρώσω την συλλογή αυτή και θεώρησα πως τα ποιήματα ταιριάζουν αρκετά μεταξύ τους, για να συνυπάρξει ο κόσμος του ενός, με τον κόσμο του άλλου σε ένα βιβλιαράκι. Το γεγονός πως θέλω να εργαστώ στον εκδοτικό τομέα είναι ένα επιπλέον κίνητρο. Βασικά, οτιδήποτε έχει σχέση με την δημιουργία, επεξεργασία, έκδοση και ανάγνωση βιβλίου, με εξιτάρει με κάθε μικρή του λεπτομέρεια. 

Στο τι με εμπνέει, θα πω απλώς τα συναισθήματα μου. Σίγουρα πηγάζουν από κάπου. Αν έπρεπε να το διευκρινίσω, θα έλεγα οι άνθρωποι, οι δικοί μου άνθρωποι και η φύση. 

 

Justbeegr | 1. Γιατί ονόμασες την συλλογή σου “ψευδαισθήσεις”; 2. Γιατί κάποια ποιήματα σου δεν έχουν τίτλο;

Γράφοντας την, όταν ήμουν ακόμη έφηβη, πολλά γεγονότα τα έπαιρνα πιο προσωπικά, πιο συναισθηματικά από ότι έπρεπε. Τα αντιλαμβανόμουν με έναν υπερβολικό τρόπο από ότι ήταν στη πραγματικότητα. Οπότε, αυτό με οδήγησε να δώσω και αυτόν τον τίτλο. Η αντίθεση της πραγματικότητας και του μυαλού μου, οδηγούσε σε ψευδαισθήσεις, που σαν λέξη υπάρχει σε αρκετά ποιήματα, οπότε θεώρησα ότι ήταν μια έξυπνη κίνηση να ονομάστηκε και έτσι η συλλογή. 

Ακόμα και αυτά που έχουν τίτλο, δεν θα έπρεπε να έχουν. Πιστεύω πως το περιεχόμενο ενός ποιήματος δεν μπορεί να δοθεί σε έναν μόνο τίτλο. Ένιωθα, πως τα υποβάθμιζα και τα περιόριζα. Βέβαια, θα μπορούσα να το κάνω, αλλά νομίζω πως έτσι είναι καλύτερα για μένα. Δίνω αυτό που θέλω και ο καθένας παίρνει αυτο που ζητά η ψυχή του. Ένας τίτλος δεν καθορίζει τίποτα. Ίσως προϊδεάζει, αλλά δεν εντυπωσιάζει όσο το περιεχόμενο. 

 

helena zelin | 1. Από που πηγάζει η έμπνευση. 2. Ποια ώρα της ημέρας θεωρείς πιο δημιουργική για εσένα. 

Η έμπνευση πηγάζει από παντού, αλλά κυρίως από τα συναισθήματα που μου δημιουργούν οι άνθρωποι σε συνδυασμό με τη φύση. Και αυτό διότι μου αρέσει πολύ να δημιουργώ λεκτικά παιχνίδια και κυρίως να ξεκινάω από κάτι δυσάρεστο και να δίνω μία νότα ελπίδας στο τέλος. 

Όσο για τον χρόνο που νιώθω πιο δημιουργική, θα πω πάντα. Με την έννοια, του ότι μια ανατολή του ήλιου, θα με κάνει να γράψω ένα ποίημα, όπως και το σκοτάδι πίσσα. Μια ολόκληρη χιονισμένη μέρα, θα μπορούσα να γράφω. Οπότε θεωρώ πως αυτό εξαρτάται από την έμπνευση που θα έχω και όχι από την ώρα. 

 

Aggelina Papathanasiou- Thematofylakes.gr | 1. Πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; 2. Τι σημαίνει ποίηση για σας;

Από τότε που με θυμάμαι, ήθελα να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Οπότε ήταν κάπως μονόδρομος για εμένα. Η ποίηση σε σχέση με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος θεωρώ πως είναι μια διαδικασία, λίγο πιο προσωπική και σύντομη. Μάλλον, περισσότερο επειδή, η ποίηση εκφράζει εμένα από ότι το να γράψω ένα μυθιστόρημα ή ένα διήγημα. Λειτουργεί και σαν ημερολόγιο. Γράφω δηλαδή, τα συναισθήματα μου με ποιο καλλιτεχνικό τρόπο, πιο μαζεμένο, πιο δύσκολα κατανοητό αλλά με περισσότερο ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να με φανταστώ να ασχολούμαι με κάτι άλλο εκτός από τη συγγραφή και τη ποίηση ή ακόμα και το να διαβάζω βιβλία. 

 

@bookellenic | 1. Ποια ήταν η διαδικασία μετά τη συγγραφή και πριν την έκδοση του βιβλίου; 2. Τι θα συμβουλεύεις όλους τους εν δυνάμει συγγραφείς σχετικά με τη συγγραφή/έκδοση;

Νομίζω είναι αναμενόμενο, να μην είναι εύκολο. Η ποίηση είναι πολύ πιο δύσκολη από ένα μυθιστόρημα και σίγουρα θα την εκτιμήσουν λίγοι. Δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω εκδοτικό οίκο και πόσο μάλλον κάποιον που να εκτιμήσει το έργο και να του δώσει την επεξεργασία που του αξίζει. Δεν είμαι πάρα υποστηρικτική και θετική στο να ασχοληθεί κάποιος με τη συγγραφή και να κάνει αυτό που νιώθει. Κάθε του έργο, από τη στιγμή που το αγαπάει, αξίζει να αγαπηθεί και από αυτόν που θα το επεξεργαστεί και από αυτούς που θα το διαβάσουν. Με όσα ισχύουν στη σημερινή εποχή, δυστυχώς πρέπει να προσέχει πολύ, διότι όλοι κοιτάνε πλέον το οικονομικό όφελος και πως θα το εκμεταλλευτούν. Θέλει πολλή προσοχή, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Σίγουρα πρέπει να είναι προετοιμασμένος πριν δώσει το έργο του και να έχει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα. 

 

insatiablereadings | 1. Η ποίηση ήταν για σένα ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων σου, που ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να μοιραστείς αυτή σου την αγάπη με τον περίγυρό σου σε εκείνη την ηλικία; Θεωρείς πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλύπτει επαρκώς το κομμάτι της λογοτεχνίας στα σχολεία και γιατί;

Θα σου πω το εξής : διάβασε το έργο μου, εξήγησε το όπως θες, αλλά την άποψη μου γι αυτό δεν θα μου την αλλάξεις. Ακούγεται λίγο εγωιστικό, αλλά πια μητέρα, αλλάζει την άποψη της για το παιδί της, επειδή κάποιος το είπε ανίδεο; Ήταν αρκετά δύσκολο, αλλά θα αναφέρω πως κάνεις από την οικογένεια μου δεν είχε διαβάσει κάποιο ποίημα πριν εκδοθεί το βιβλίο. Οσο αστείο και αν ακούγεται, έτσι ακριβώς έγινε. Ακόμα και οι δικοί μου άνθρωποι, έμαθαν τι ποιήματα περιέχει η συλλογή, μαζί με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες. Εγώ έκανα ένα από τα όνειρα μου πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα το αντιληφθεί διαφορετικά και θα λάβει από το βιβλίο αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. 

Το εκπαιδευτικό σύστημα, βεβαίως και δεν καλύπτει επαρκώς το κομμάτι της λογοτεχνίας. Υπάρχει άπειρες πλευρές αυτού του τομέα της ιστορίας που τα παιδιά είτε δεν θα ανακαλύψουν ποτέ, είτε θα ανακαλύψουν μόνα τους διαβάζοντας, είτε από το πανεπιστήμιο, αν επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό. Κρίμα όμως, γιατί σίγουρα η λογοτεχνία εκτός από γνώση της οποίας πρέπει να έχουν τα παιδιά, διαπλάθει χαρακτήρα και προσφέρει αξίες που δεν θα τις λάβουν από κάπου αλλού. 

ψευδαισθήσιες instagram banner

Link των μελών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου

| Aggelina Papathanasiou  |  @insatiablereadings  | @ikaria_books_and_chocolate  |  @penguin_the_reviewer  |  Justbeegr  |  @silver childs books  |  Authoring Melodies  | 

Zizet’s  Bookland  |  @Helena Zelin  | @bookellenic

Γνώρισε τη συγγραφέα

Ονομάζομαι Φρειδερίκη Μαρμαρίδου και είναι φοιτήτρια Φιλολογίας. Έχοντας όνειρο να ασχοληθώ με τη συγγραφή και να εργαστώ στον εκδοτικό τομέα, ξεκινησα από έφηβη να γράφω ποιήματα και μικρές ιστορίες. Με το πέρασμα του χρόνου τα ποιήματα μαζεύονταν και συγκέντρωσαν αναμνήσεις, συναισθήματα, συζητήσεις με τον εαυτό μου. Εκανα αρκετές προσπάθειες να γίνουν αυτά, μια ποιητική συλλογή και εν τέλει το κατάφερα. Η πρώτη μου ποιητική συλλογή, ονομάζεται “Ψευδαισθήσεις” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη καθώς αυτό το μικρό βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι σε τέσσερα από τα χρόνια της εφηβείας μου και όσα έζησα εντωμεταξύ. Αντιπροσωπεύει την αθωότητα, την προσωπική ωρίμανση και εξέλιξη με έναν ιδιαίτερο και ποιητικό τρόπο μέσα από δοκιμασιες με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Ο τίτλος του, “Ψευδαίσθησεις”, αποτυπώνει το κύριο θέμα αυτών. Το πως, σε αυτή την ηλικία, μπερδεύεις, εξιδανικεύεις, ωραιοποιείς και δραματοποιείς κάποιες καταστάσεις, ενώ είναι τελείως διαφορετικές. Αναζητάς κάτι άλλο και σου εμφανιζεται κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, όχι με την αρνητική έννοια μα με τη θετική. Μέσα από το καθετί μαθαίνεις και εν τέλει όλα σου είναι χρήσιμα.

Ευελπιστώ οι αναγνώστες να το αγαπήσουν και να βρουν κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά με τα οποία ταυτίζονται και αυτοί. Να θέσουν ερωτήσεις στον εαυτό τους. Να δουν τα ποιήματα με τη δική τους ματιά και να τα ερμηνεύσουν μέσα από τη δική τους ζωή.

 

Social Media Links: Instagram | Facebook | Blog

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.