Θαμμένες Μνήμες της Μαρία Χονδρού

Book tour & Giveaway

Θαμμένες Μνήμες της Μαρίας Χονδρού από τις Εκδοτική ΑΝΙΜΑ

Τίτλος: Θαμμένες Μνήμες

Συγγραφέας: Μαρία Χονδρού

Κατηγορία: Μυθιστόρημα, Μυστηρίου, Τρόμου

Εκδοτική ΑΝΙΜΑ

Εκδόθηκε: Μάρτιος 2018 – 236 σελίδες

 

Ποιοι είμαστε τελικά; Πόσα γνωρίζουμε για τη ζωή μας… για τον εαυτό μας. Οι μνήμες μας τελικά είναι επιλεκτικές; Ορίζουν ζωές και χτίζουν συρματοπλέγματα ενάντια στο χρόνο; Σε όλα αυτά που ζήσαμε αλλά ποτέ δε μάθαμε. Ή τελικά είναι όλα στημένα. Ένα ανόητο παιχνίδι με τον εαυτό μας. Μήπως τελικά τα σημάδια, αυτά που θεωρούμε κομμάτια διαίσθησης, πυγολαμπίδες στο σκοτάδι, τα έχουμε καρφώσει εμείς οι ίδιοι; Για να θυμηθούμε. Να θυμηθώ. Κανείς δε με ρώτησε τι θέλω. Δε μου έδειξε τις επιλογές. Η ζωή σου. Η ζωή μου. Μάλλον δε χρειάστηκε καν.. δεν υπήρχε θέμα επιλογής. Η μοίρα ήταν ήδη κεντημένη. Δεν ξέρω από ποιον. Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο.

 

Links: Εκδοτική ΑΝΙΜΑ | Goodreads | BiblioNet | bookia.gr

 

Video Link: https://www.facebook.com/selidasyggrafea/videos/568601006987692/

Διαγωνισμός

giveaway
giveaway2

Το fancyowl.gr σε συνεργασία με την Μαρία Χονδρού ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @agni_booklover. Τα δώρα του νικητή είναι ένα ενυπόγραφο αντίτυπο του βιβλίου της συγγραφέως “Θαμμένες Μνήμες” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το Fancy Owl. .

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20/02/2020. Λήξη διαγωνισμού στις 26/02/2020.

 

Νικήτρια του διαγωνισμού η Θεοδώρα Ροτζιώκου.

Οι δικές μας ερωτήσεις στη συγγραφέα

@helenazelin

 1. Τι είναι εκείνο που σε ώθησε στην συγγραφή;

Από μικρή μου άρεσε να πλάθω ιστορίες και να εισχωρώ σε αυτές, στην αρχή με το μυαλό μου και στη συνέχεια καταγράφοντας ότι μπορούσα σε χαρτί. Είναι για μένα ένας τρόπος διαφυγής και λύτρωσης κατά κάποιο τρόπο από την πραγματικότητα. Ένα μέρος του εαυτού μου που χωρίς αυτό νιώθω να πνίγομαι. 

 1. Τι δυσκόλεψε περισσότερο όσο έγραφες;

Ο χρόνος. Άρχισα να νιώθω πως δεν μου φτάνει καθώς άρχισε να τρέχει πιο γρήγορα και δυσκολευόμουν να τα προλάβω όλα. Δυο παιδιά μικρά, σπίτι, δουλειά. Ήθελε οργάνωση. Συγκεκριμένες ώρες χωρίς να αισθάνομαι πως κλέβω χρόνο από τα παιδιά μου. Μα όλα γίνονται όταν θες κάτι πολύ και βρίσκουν τον τρόπο να συνδυαστούν. Άλλωστε όταν με βλέπουν να γράφω ή και να διαβάζω κάτι, με μιμούνται και αυτά. Πλάθοντας τις δικές τους ιστορίες περήφανα, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Όλα έχουν τον τρόπο τους. 

 

@agni_booklover

 1. Πώς εμπνεύστηκες την υπόθεση;

Πάντα με γοήτευε η ιδέα των ανθρώπων που έχουν αυτήν την έκτη αίσθηση. Μια εικόνα συνήθως εμφανίζεται μπροστά μου, την ξετυλίγω και γεννιέται η ιστορία στο μυαλό μου.

 1. Τι άλλο διαφορετικό τέλος είχες σκεφτεί να δώσεις;

Δεν είχα σκεφτεί κάποιο άλλο τέλος. Ήταν συγκεκριμένο και το μόνο σίγουρο από την αρχή.

 

@z.i.z.e.t 

 1. Η μνήμη είναι μια πολυσύνθετη λειτουργία. Πώς σας ήρθε η ιδέα να κατα πιαστείτε με αυτή; 

Ακριβώς για αυτό. Συγκεκριμένα για το πόσο τελικά μας επηρεάζουν στις επιλογές μας και αν τελικά αυτές που μοιάζουν θαμμένες από εμάς ή ίσως από κάποιο εξωτερικό παράγοντα, μόλις βγουν στην επιφάνεια τι θα συμβεί; που θα μπορούσε να οδηγηθεί η ζωή μας..

 1. Γιατί θελήσατε να εισάγετε και το μεταφυσικό στοιχείο στο έργο σας;

Έχοντας εικόνες της μητέρας μου να διαβάζει τέτοιου είδους βιβλία, επηρεασμένη κατ επιλογή, διαβάζοντας τα και εγώ μετέπειτα δεν θα μπορούσα να μην περιέχω τέτοιου είδους στοιχεία στο βιβλίο μου. Νιώθω καλύτερα να πιστεύω πως υπάρχει κάτι πέρα από αυτό που απλά βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε ως φυσιολογικό. 

 

@silverchildsbooks

 1. Κατά πόσο είναι αυτοβιογραφικό το βιβλίο; 

Αυτοβιογραφικό όχι δεν είναι. Στοιχεία από το χαρακτήρα μου σίγουρα υπάρχουν. Όποιος με γνωρίζει ίσως και να μπορεί να τα εντοπίσει.

 1. Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Θα αναφέρω δύο από αυτούς που  με έκαναν να αγαπήσω το διάβασμα και με παρέσυραν στα πιο όμορφα ταξίδια. Μενέλαος Λουντέμης, Ένα παιδί μετράει τα άστρα. Απόσπασμα σε βιβλίο του Δημοτικού. Η αρχή των ονείρων γεννήθηκε από εκεί. Άλκη Ζέη. Αγαπημένα διαχρονικά βιβλία. Θεωρώ πως είναι μια συγγραφέας που άγγιξε  και συνεχίζει να αγγίζει γενιές όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο γιός μου ήδη έχει διαβάσει δύο βιβλία της και τώρα τελειώνει και το τρίτο.

 

@emilysbookland

 1. Η περίληψη του βιβλίου δεν δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες για την πλοκή του. Γιατί αυτή η επιλογή;

Έχετε δίκιο. Συγκεκριμένα αυτό το κομμάτι το είχα στην αρχή σαν εισαγωγή στην αρχή του βιβλίου. Δυσκολεύτηκα αρκετά με την περίληψη, φοβόμουν μην τυχόν και αποκαλύψω τίποτα από την ιστορία. Οπότε αποφάσισα να πάρω το συγκεκριμένο κομμάτι και να το βάλω σαν περίληψη. 

 1. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτού του είδους τα μυθιστορήματα ;

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία τέτοιου είδους, που έχουν μυστήριο, που μιλάνε για μεταθανάτιες εμπειρίες, για στοιχειωμένα σπίτια, για ενέργεια που έχει εγκλωβιστεί σε ένα σημείο λόγω κάποιων ιδιαίτερων συνθηκών. Για ανθρώπους που νιώθουν την αύρα γύρω μας, που βλέπουν όνειρα και οράματα “σημαδιακά”. 

 

Ikaria_books_and_chocolate

 1. Υπάρχει ένα απόφθεγμα που θα θέλατε ο αναγνώστης να κρατήσει μαζί του αφού τελειώσει το βιβλίο;

Μιλώντας για μνήμες που έχουν προκαλέσει σοβαρό πόνο και πιστεύοντας πως έχουμε πάρει ήδη το μάθημα μας από αυτές.. «Μην κοιτάξεις πίσω. Ότι κι αν γίνει μην κοιτάξεις πίσω. Το παρελθόν έχει τη δύναμη να σε καταπιεί. Έχει τη δύναμη να σε κρατήσει εκεί για πάντα».

 1. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες;

Να ακολουθούν πάντα τη διαίσθηση τους. Να μην τους φοβίζει το άγνωστο. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται πάντα.

 

boo_kaddict 

1.Φιλόσοφοι υποστήριξαν ότι έχουμε μνήμες από την ώρα που γεννιόμαστε αλλά παίρνοντας χρόνο στο καθαρτήριο της ψυχής απλά τις ξεχνάμε και πρέπει να ξεκινήσουμε από τη αρχή για να τις θυμηθούμε. Αυτό πιστεύετε και εσείς;

Πιστεύω πως ερχόμαστε εδώ για να μάθουμε. Για να ζήσουμε, να βιώσουμε αυτά που θα εξελίξουν την ψυχή μας. Μέχρι η ενέργεια μας να είναι καθαρή. Οτιδήποτε συμβαίνει, τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε, οι άνθρωποι που συναντάμε, έχουν σχεδιαστεί από εμάς πριν γεννηθούμε. Θα το πω ξανά. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Μένει να τον ανακαλύψουμε. Είναι προσωπική άποψη. Επιλέγω συνειδητά να πιστεύω σε αυτό γιατί απλά με κάνει να νιώθω καλύτερα. Πιο γεμάτη.

 1. Υπάρχουν μνήμες που θα έπρεπε ο άνθρωπος να κρατάει κρυμμένες για την προσωπική του λύτρωση;

Μνήμες που συνειδητά ασφαλίζουμε στο πιο κρυφό σημείο του μυαλού μας στην πραγματικότητα πάντα βρίσκουν τον τρόπο και ξεφεύγουν. Μια μυρωδιά, μια αίσθηση, ένας ήχος αρκούν. Το πώς θα επιλέξουμε να τις διαχειριστούμε είναι δική μας επιλογή. Αν δεν τις αντιμετωπίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι τη στιγμή που θα τις κοιτάξουμε στα μάτια.

 

b00k_lab

 1. Στο βιβλίο υπάρχουν πραγματικά γεγονότα;

Όχι το βιβλίο δε στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Είναι όλα γέννημα της φαντασίας μου.

 1. Σκέφτεστε να γράψετε κάποιο άλλο βιβλίο; 

Δε σταματάω ποτέ να γράφω. Ήδη έχω τελειώσει κάτι και συνεχίζω. Δε θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Το γράψιμο είναι κομμάτι του εαυτού μου.

 

Aggelina Papathanasiou

 1. Συγγραφέας γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Νομίζω πως και τα δυο χρειάζονται. Γεννιόμαστε και πλάθουμε ιστορίες χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας από μικρά παιδιά. Το κατά πόσον είμαστε ικανοί να αποτυπώσουμε την ιστορία που έχουμε στο μυαλό μας σωστά δομημένη σε χαρτί είναι κάτι που μαθαίνεται και εξελίσσεται κατά τη γνώμη μου.

 1. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Θα αναφέρω δυο από αυτούς που  με έκαναν να αγαπήσω το διάβασμα και με παρέσυραν στα πιο όμορφα ταξίδια.

Μενέλαος Λουντέμης, Ένα παιδί μετράει τα άστρα. Απόσπασμα σε βιβλίο του Δημοτικού. Η αρχή των ονείρων γεννήθηκε από εκεί. Άλκη Ζέη. Αγαπημένα διαχρονικά βιβλία. Θεωρώ πως είναι μια συγγραφέας που άγγιξε  και συνεχίζει να αγγίζει γενιές όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο γιός μου ήδη έχει διαβάσει δύο βιβλία της και τώρα τελειώνει και το τρίτο. 

 

@_iasmos

 1. Πως ξεκινήσατε να γράφετε; 

Στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού που η φαντασία έρεε άφθονη, χωρίς να αντιλαμβάνομαι γιατί, πως, ξεκίνησα απλά να καταγράφω ιστορίες στο χαρτί, ζωγραφίζοντας για να υπάρχει και εικονογράφηση.

 1. Θεωρείτε η συγγραφή είναι ένα δύσκολο εγχείρημα ή απλώς απαιτεί άτομα που μπορούν να το κάνουν αυτό; 

Η συγγραφή είναι κάτι που βγαίνει από μέσα σου. Είναι κομμάτι του εαυτού σου που χωρίς αυτό νιώθεις πως δεν υπάρχεις. Ζεις μέσα από αυτό. Όλοι πιστεύω πως γράφουν λίγο πολύ απλά ορισμένοι προχωράνε ένα βήμα παρακάτω ανάλογα με το τι θέλουν. Τι ονειρεύονται.

 

klayla_reads

 1. Ποια είναι η διαδικασία γραφής σας;

Στην αρχή έχω στο μυαλό μου μια εικόνα. Με βάση αυτή αρχίζω να συνθέτω την ιστορία. Γράφω μια μικρή περίληψη σε ένα χαρτί. Κρατάω φράσεις ή γεγονότα που μου έρχονται στο μυαλό και σιγά σιγά το αναπτύσσω πάντα κρατώντας σημειώσεις για να μην χάνομαι.

2. Πώς επιλέγετε τα ονόματα των χαρακτήρων σας;

Μέχρι στιγμής τυχαία. Με βάση το χαρακτήρα που έχω πλάσει,  μου έρχεται ασυνείδητα ένα όνομα που ταιριάζει περισσότερο. Που αναδύεται άρωμα στο άκουσμα του.

 

xytopap 

 1. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου; 

Είναι αρκετά απαιτητική. Πρέπει να έχεις πρόγραμμα που δυστυχώς για μένα είναι πολύ δύσκολο λόγω υποχρεώσεων. Μου πήρε δύο χρόνια να το ολοκληρώσω. Δε θέλω να πιέζω τον εαυτό μου αν και καμιά φορά σίγουρα χρειάζεται. 

 1. Ποια τα πρώτα συναισθήματα, όταν πήρατε το βιβλίο τυπωμένο στα χέρια σας; 

Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι πιο όμορφο, μαγικό από τα όνειρα που παίρνουν μορφή. Ούτε και φτάνουν οι λέξεις για να εκφράσεις, να καλύψεις όλα όσα αισθάνεσαι.

 

paraskevi parissi

 1. Oι μνήμες μας είναι τελικά επιλεκτικές?

Υπάρχουν οι μνήμες που συνειδητά τις βάζουμε στην άκρη γιατί απλά δεν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Όταν έρθει η ώρα θα αναδυθούν στην επιφάνεια χωρίς ίσως καν να το αντιληφθούμε. Και υπάρχουν κι αυτές που ασυνείδητα μοιάζει να σβήστηκαν. Που ίσως να μην αγγίξουμε ξανά ποτέ. Ή μήπως τελικά είναι κι αυτό ένα παιχνίδι με τον εαυτό μας;

 1. Ποιος καθορίζει την ζωή μας?

Για μένα, εμείς και μόνο εμείς. Οι σκέψεις μας, τα πιστεύω μας, οι επιλογές μας καθορίζουν αυτό που είμαστε και κατά συνέπεια τη ζωή μας.

Άλλοι πιστεύουν πως μας οδηγούν οι συνθήκες που διαδραματίζονται γύρω μας, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Εγώ πάλι προτιμώ να ονειρεύομαι και να κάνω όμορφες σκέψεις κι όπου με πάει.

 

insatiable readings

 1. Ένα χρόνο μετά την έκδοση του πρώτου σου παιδικού βιβλίου «Ο Μαγικός Κόσμος Της Δριπαικόσας» έρχεται, από τον ίδιο εκδοτικό, η έκδοση του βιβλίου σου «Θαμμένες μνήμες». Από το παραμύθι για παιδιά σε ένα παραμύθι μυστηρίου και τρόμου για ενήλικες. Πόσο πολύπλευρος είναι ο συγγραφικός χαρακτήρας που κρύβει μέσα της η Μαρία Χονδρού; 

Έχω αρκετές ιστορίες στο μυαλό μου. Πλάθω παραμύθια για τα παιδιά μου και γράφω παράλληλα ότι ιστορίες γεννιούνται σε αυτό. Δε βάζω όρια στον εαυτό μου και τις δυνατότητες του. Όσο υπάρχει φαντασία, ιδέες, προχωράω και συνεχίζω.

 1. Πες μας λίγα λόγια για τους βασικούς ήρωες που θα συναντήσουμε στο βιβλίο.  

Είναι αρκετοί οι βασικοί ήρωες στις Θαμμένες Μνήμες. Ο καθένας παίζει το ρόλο του σε αυτή την ιστορία. Υπάρχει η μικρή Αρετή, λιγομίλητη και εσωστρεφής που με τα οράματα της, την συναίσθηση που κατέχει χωρίς και η ίδια να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς είναι αυτό που της συμβαίνει, οδηγεί κατά κάποιο τρόπο όλη την ιστορία. Η Άννα που ζει και δουλεύει στο εξωτερικό, οργανωμένη και επιμελής σε όλη της τη ζωή, θεία της Αρετής που αναγκάζεται ύστερα από ένα άξαφνο γεγονός να επιστρέψει στο πατρικό της, δίπλα στην Αρετή. Εικόνες βγαλμένες από μια άλλη ζωή, με ανθρώπους που δεν γνωρίζει παρουσιάζονται σαν ψευδαισθήσεις ανάκατα μπροστά της και την κάνουν να χάσει τον εαυτό της. 

θαμμενες μνημες instagram banner

Link των μελών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου

Aggelina Papathanasiou -Thematofylakes  |  Emily’s BookLand  |  @silver childs books  |  @Helena Zelin  |   @insatiablereadings @ikaria_books_and_chocolate  |  Eriki’s little world  |  @b00k_lab  | Love Book Diary  |  zizet’s bookland @klayla_reads  |  Οι Δικές μου Στιγμές |

Link αγοράς:Ζαφειρίου | Πρωτοπορεία | κατά παραγγελία

Γνώρισε τη συγγραφέα

2017-05-06 10.28.21

Η Μαρία Χονδρού γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή σκηνοθεσίας Λυκούργου Σταυράκου και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αστρονομίας και δημιουργικής γραφής. Της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να κάνει κατασκευές.

Διήγημα της περιέχεται στη συλλογή «Ιστορίες κάτω από το γκί», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, Δεκέμβριος 2014. Διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος απο τις εκδόσεις ANIMA, όπου το διήγημα της περιλαμβάνεται στη συλλογή «Σταγόνες του χειμώνα». Τιμήθηκε με έπαινο για το παραμύθι της Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ στο 33ο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, για το έτος 2014, ενώ διακρίθηκε στο διαγωνισμό της VERAMAND LIMITED, όπου διήγημα της με τίτλο «Θολή Πραγματικότητα», περιλαμβάνεται σε συλλογή ηλεκτρονικής μορφής για το έτος 2017. 

 

 

Τον Ιούνιο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις ANIMA, με τίτλο «Ο Μαγικός Κόσμος Της Δριπαικόσας». Το Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της από τις εκδόσεις ANIMA με τίτλο «Θαμμένες Μνήμες».

 

 

Social Media Links: Goodreads | Facebook | Instagram

 

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.