“Τρεις Ιστορίες” του Γρηγόρη Καλαϊτζή

Book tour, Review & a Giveaway

book3

“Τρεις Ιστορίες” του Γρηγόρη Καλαϊτζή

Τίτλος: “Τρεις ιστορίες – Α΄Τόμος

Συγγραφέας: Γρηγόρης Καλαϊτζής

Κατηγορία: Φιλοσοφική Λογοτεχνία

Εκδόσεις Fiction Black

Εκδόθηκε: 2021 – 416 σελίδες

 

Έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να θέτουν τα πιο αλλόκοτα ερωτήματα;

    Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο; Γιατί υπάρχει αδικία στον κόσμο μας; Τι υπήρχε πριν δημιουργηθεί το σύμπαν και ο χρόνος; Πώς είναι δυνατόν ο Θεός να μην δημιουργήθηκε ποτέ, αλλά απλώς να υπήρχε από πάντα; Αν ταξίδευες στο παρελθόν έχοντας την ευκαιρία να σκοτώσεις, την ώρα που κοιμάται στην κούνια του, κάποιον από τους πολλούς μαζικούς σφαγείς του κόσμου μας… Είναι καλή πράξη ή κακή πράξη;

    Ωραία όλα αυτά, αλλά όταν είσαι πεινασμένος το μόνο που θέλεις είναι να χορτάσεις την πείνα σου. Πώς είναι δυνατόν να το κάνεις κοιτώντας απλώς τις φωτογραφίες σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο φαγητού;

    Θέτοντας, λοιπόν, τέτοια ερωτήματα, πεινάμε μεν σαν λύκοι κοιτώντας τις λαχταριστές φωτογραφίες στο φυλλάδιο, αλλά στο τέλος μένουμε νηστικοί.

    Τουλάχιστον όσοι από εμάς δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι γνωρίζουμε τα πάντα, καταφεύγουμε σε μια μόνιμη απάντηση, ώστε να ξεγελάσουμε κάπως την πείνα μας: «θα τα μάθουμε όλα όταν πεθάνουμε».

    Θα τα μάθουμε;  Ούτε γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι σε αυτές τις τρεις (σχετικά σκοτεινές) ιστορίες, όλα τα πρόσωπα πείνασαν και δίψασαν για κάτι. Άλλοι έμειναν νηστικοί, ενώ άλλοι γεύτηκαν ελάχιστα, ζητώντας αναπόφευκτα κι άλλο.

   Όμως περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις σελίδες των δύο τόμων.

 

Links:   Goodreads 

Διαγωνισμός

Το fancyowl.gr σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γρηγόρη Καλαϊτζή (@georgederventlis) ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ @authoring.melodies

Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Τρεις Ιστορίες” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr. 

Ο διαγωνισμός λήγει στις 14/06/2021.

Οι δικές μας ερωτήσεις στον συγγραφέα

@book_observatory_

Έχετε βασίσει τις ιστορίες σας σε πραγματικά πρόσωπα;

Κάποιες από τις ιστορίες βασίζονται σε δικές μου εμπειρίες. Σε άλλες έχω μοιράσει στοιχεία του χαρακτήρα μου σε μερικά πρόσωπα. Ωστόσο, όλα τα πρόσωπα ανεξαιρέτως παραμένουν λογοτεχνικά δημιουργήματα.

 

Vivliofagos

Ποιο θα ήταν το δικό σας αλλόκοτο ερώτημα;

Πώς συνέλαβαν οι πρώτοι άνθρωποι την ιδέα και την τέχνη της μουσικής; Ακούγοντας, άραγε, τον άνεμο; Η ζωγραφική και η γλυπτική είναι τέχνες παραστατικές, μιμούνται κάτι που προϋπάρχει. Η λογοτεχνία βασίζεται στον λόγο, ο οποίος επίσης υπήρχε ήδη ως μέσο επικοινωνίας. Το να ενώνεις, όμως, ήχους για να παραγάγεις αρμονία και ψυχική τέρψη, πρέπει να ήταν κάτι σαν “κβαντικό άλμα”.

 

anna.s_books

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας ;

Αντλώ έμπνευση κυρίως από κάποια όνειρα που είδα κάποτε, τα οποία ομολογουμένως με εντυπωσίασαν. Μαζί και σε συνδυασμό με αυτά τα όνειρα, με απασχόλησαν επίσης κάποια ερωτήματα γύρω από τον θάνατο και το φόβο της ανυπαρξίας. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω -καθώς και πολλών άλλων που δεν επαρκεί ο χώρος να αναφέρω- ήταν το βιβλίο “Τρεις Ιστορίες”.

 

Lefkisbooks 

Πόσο εύκολο είναι για ένα συγγραφέα το συγκεκριμένο θέμα?(γιατί είναι όντως κάτι που δεν ξέρουμε)

Ο συγγραφέας, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, είναι καταδικασμένος να θέτει ερωτήματα. Απλώς, ως παραμυθάς που είναι, τα θέτει στο πλαίσιο μιας φανταστικής ιστορίας η οποία μιμείται την πραγματικότητα, ελπίζοντας ο αναγνώστης να δει εκεί μέσα κάτι από τον εαυτό του, κάτι που να τον αφορά, κάτι από τη δική του ζωή. Η δυσκολία σε κάθε συγγραφικό εγχείρημα έγκειται στο να μην παραποιήσει ο συγγραφέας την αλήθεια, προτάσσοντας το ψέμα, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διαισθάνεται ότι αυτό που διαβάζει είναι κάτι ψεύτικο, δεν τον αφορά, και δεν μπορεί να ταυτιστεί μαζί του.

 

Aggelina Papathanasiou

Πως προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Η συγγραφή είναι το προσωπικό μου πεπρωμένο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτή η λέξη. Ωστόσο, οτιδήποτε και αν σημαίνει η λέξη “πεπρωμένο”, νομίζω πως αποτελεί μια αποκάλυψη νοήματος για τον καθένα μας.

@books_and_roses_ 

Τι ήταν αυτό που αποτέλεσε έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Εάν μου επιτρέπεται να το θέσω εντελώς στοιχειωδώς και κάπως συμβολικά, η βρώση του απαγορευμένου καρπού από το δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής ηλικίας των έτοιμων απαντήσεων, και την αρχή της ενηλικίωσης μέσα στον αφιλόξενο κόσμο της αβεβαιότητας. Βεβαίως, κατ’ εμέ, στόχος πάντοτε είναι η επιστροφή στην χαμένη Εδέμ, όμως έχοντας ήδη διανύσει κάποιος ένα μεγάλο κύκλο ωριμότητας και δοκιμασιών, θα επιστρέψει εκεί σοφότερος και διαφορετικός, σαν τον Οδυσσέα. Νομίζω πως λίγο-πολύ αυτό το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από μια τέτοια μεγάλη περιπέτεια.

ikaria_books_and_chocolate

Έχετε κάποιο αγαπημένο σημείο, μέσα ή έξω από το σπίτι, όπου σας αρέσει ή και σας εμπνέει να καθίσετε και να γράψετε;

Γράφω στο γραφείο του σπιτιού μου, απλώς και μόνο επειδή εκεί μπορώ να εργαστώ απερίσπαστα.

 

authoring.melodies

Αλήθεια, γιατί οι άνθρωποι θέτουμε τόσο περίπλοκα ερωτήματα; Γιατί θέλουμε να τα κάνουμε όλα δύσκολα;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να χάσουν βάρος. Γιατί δεν κάνουν απλώς δίαιτα; Θέλω να πω ότι το απλό, το εύκολο, το δύσκολο και το περίπλοκο είναι έννοιες σχετικές.

 

@social_lurking

Πόσο συχνά σας απασχολούν αυτά τα ερωτήματα και πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή;

Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα με κρατούν σε εγρήγορση, έτσι ώστε να βλέπω τη ζωή μου σαν να κάνω καθημερινά τον τελικό απολογισμό. Μην ξεχνάτε πως ο χρόνος δεν μας ανήκει. Πάντοτε πρέπει να μένουμε άγρυπνοι.

Πολλοί από εμάς μεταθέτουμε την τελική κρίση σε κάποιο μακρινό και ασαφές μέλλον, ενώ ήδη από πολύ νέοι θα πρέπει να φέρνουμε στο νου μας τη φοβερή στιγμή του τελικού απολογισμού, και να ρωτάμε: “είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου; Έκανα στη ζωή μου αυτά που ήθελα ή αυτά που ήταν σωστό να κάνω; Εάν όχι, υπάρχει χρόνος για να διορθώσω κάτι;”.

Βεβαίως αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε πάντα, είναι ένας αγώνας ζωής.

iliadamichailidi

Ποια είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

Σκοπεύω να συνεχίσω, γράφοντας την επόμενη ιστορία του μυθολογικού κύκλου στον οποίο ανήκουν οι “Τρεις Ιστορίες”.

 

ta vivlia tis nonis

Πώς εμπνευστήκατε το εξώφυλλο;

Ήθελα ένα εξώφυλλο λιτό, αλλά να αποπνέει ένα χαρακτήρα παράλληλα, και σύμφωνα με το πνεύμα του βιβλίου βεβαίως. Το τελικό αποτέλεσμα με άφησε αρκετά ικανοποιημένο.

 

insatiable readings

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Καλαϊτζής; Με τι ενθουσιάζεται; Τι τον γεμίζει; Τι τον εμπνέει; Τι εκτιμά και τι αγαπάει περισσότερο;

Μεγάλο μέρος αυτού που είμαι βρίσκεται μέσα στα βιβλία μου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είμαι απολύτως πεπεισμένος πως η ομορφιά υπάρχει όντως μέσα στον κόσμο μας, παρ’ όλο που πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε μονάχα στα παραμύθια και στον αφελή νου κάποιων ονειροπόλων.

Link των μελών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου

 

Blogs

 

Instagram

 

Facebook

Γνώρισε τον συγγραφέα

Profile pic

Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής γεννήθηκε στη Δράμα. Τα θέματα των ιστοριών του είναι εμπνευσμένα κυρίως από όνειρα και εφιάλτες. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, περιστρέφονται γύρω από τον θάνατο, την απομάγευση του κόσμου και το πρόβλημα του Κακού.

Social Media Links: Goodreads | InstagramFacebook  | Blog

Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.